fingerr1

LIVIU IOAN STOICIU

Dionysos Logo in GIG

ÎNAPOI PE PAGINA PRINCIPALĂ DIONYSOS

Liviu Ioan STOICIU s-a născut la 19 februarie 1950, în comuna Dumbrava Rosie (Canton CFR) - Piatra Neamt. Prenumele tatălui: Ioan. Copilărie la Cantonul 248 - Halta CFR Adjudu Vechi (la 2 kilometri de comuna Adjudu Vechi si la 4 kilometri de orasul Adjud), mutat cu părintii aici din 1951 (în acest an, pe 21 iunie, îi va muri mama,         Ioana Sandu; după recăsătoria tatălui, va fi crescut de mama adoptivă, Elena Berescu si va avea un frate si trei sLiviu4urori). Scoala primară si elementară (până în clasa a VI-a), în comuna Adjudu Vechi. Adolescentă (începând cu clasa a VII-a) la Adjud, regiunea Bacău / judetul Vrancea. Absolvent Liceu teoretic (diplomă bacalaureat umanistică) Adjud, promotia 1967. Studii superioare - filologie si filozofie (1967/1968 - Baia Mare si între anii 1971 si 1975, cu absente si cu încă un an de studiu pierdut - Bucuresti si Cluj, fire inadaptabilă; a condus un cenaclu studentesc, intitulat "3,14" la Bucuresti acum). Stagiu militar, octombrie 1968 (plecat voluntar, la 18 ani, după "ocuparea Cehoslovaciei de către trupele Tratatului de la Varsovia"!) - februarie 1970. Locuri de muncă si "meserii", boemă si "tentative de sinucidere" în întreaga tară, până în 1975: profesor suplinitor, miner si vagonetar în subteran (la Bălan si Dâlja-Petrosani), calculator-contabil, corector si ziarist (la Miercurea Ciuc, la "Informatia Harghitei"), arhivar, expeditor CFR import-export, magaziner, normator transporturi auto, zilier (inclusiv pe Litoral), primitor-distribuitor, santierist, "muncitor necalificat" (inclusiv la o fabrică de coniac), încărcător de vagoane de marfă, controlor de calitate în siderurgie (la Bucuresti). În 1975 se căsătoreste la Focsani (cu prozatoarea Doina Popa), an în care i se naste un fiu, Laurentiu (student la Drept, ziarist, creator software azi). La Focsani va avea domiciliu stabil până în 1990 - în această perioadă va fi pedagog scolar (liceu) si mânuitor de carte si bibliotecar la Biblioteca Judeteană Vrancea.

Nemembru de partid, contestatar recunoscut, la Revolutie, din 22 decembrie 1989 si până la 5 martie 1990 (când se va retrage) va fi înscăunat în fruntea judetului, presedinte al CFSN/CPUN Vrancea, membru al Parlamentului Provizoriu. În  ianuarie 1990 fondează la Focsani revista literară bilunară "Revista V", pe care o va conduce trei sferturi de an. Din 5 martie 1990 îsi va aduce cartea de muncă la Bucuresti (trei sferturi de an va face naveta la Focsani), la Uniunea Scriitorilor, la redactia noului săptămânal literar "Contrapunct", ales fiind din februarie 1990 redactor sef - pentru ca în anul următor să demisioneze din functie si să se transfere, ca redactor principal, la revista "Viata Românească" (unde lucrează si azi). Din 1991 până azi este si redactor-colaborator la ziarul "Cotidianul". De la sfârsitul anului 1990 are domiciliu stabil la Bucuresti. În 1995, cofondator al publicatiei literare "Caietele de la Durău".

Debut publicistic - 1967, cu versuri în pagina literară a ziarului regiunii Bacău, "Steagul Rosu" (în 1974 este prezentat ca poet în revista "Familia" de Stefan Augustin Doinas). După Revolutie, devine numeroase rubrici în presa scrisă, publică eseuri si texte de frontieră, dramaturgie, publicistică, pe lângă poezie si proză.

Debut editorial - Ciclurile de versuri "Balans" în "Caietul debutantilor, 1977" (Editura Albatros, 1978) si "Cantonul 248" în "Caietul debutantilor, 1978" (Editura Albatros, 1979).

Prezent în: Streiflicht. Eine Auswahl zeitgenossischer Rumänischer Lyrik, Christian W. Schenk si Simone Reicherts-Schenk editors. Kastelaun: Dionysos Verlag, 1994.

A publicat volumele de versuri:

"La fanion" (Editura Albatros, 1980) - Premiul de Debut al Uniunii Scriitorilor; "Inima de raze" (Albatros, 1982);

"Când memoria va reveni" (Editura Cartea Românească, 1985); "O lume paralelă" (Cartea Românească. 1989); "Poeme aristocrate" (Editura Pontica, 1991) - Premiul de Poezie al Uniunii Scriitorilor; "Singurătatea colectivă" (Editura Eminescu, 1996) - Premiul "Mihai Eminescu" al Academiei României, Premiul de Poezie al Asociatiei SLiviu Poemul animal GIFcriitorilor Profesionisti din România (ASPRO), Premiul "Poesis" ("Cea mai bună carte a anului 1996"), Premiul Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova; "Ruinele Poemului" (Editura Pontica, 1997) - Marele Premiu al ASPRO, Marele Premiu al Festivalului International de Poezie (Editia I, Oradea), Premiul pentru Poezie pe anul 1997 - Superlativele Revistei "Cuvântul"; "Post-ospicii" (Editura Axa, Seria "La Steaua - Poeti optzecisti", 1997) - Premiul Asociatiei Scriitorilor din Bucuresti;"Poemul animal" (Editura Călăuza, anul 2000).

 A publicat volumul de publicistică "Jurnalul unui martor (13-15 iunie 1990, Piata Universitătii, Bucuresti)" - Editura Humanitas, 1992.

A publicat romanele: "Femeia ascunsă" (Asociatia Scriitorilor din Bucuresti si Editura Cartea Românească, 1997, Colectia "Biblioteca Bucuresti"); "Grijania" (Editura Paralela 45, anul 1999).

CONTACT e-mail: