[Besucherzähler].
Vasiliu Lucian klein

Lucian Vasiliu

sigla Dacia Literara
Dionysos Logo

Pentru Curriculum vitae apăsati pe fotografie sau AICI

Revista "Dacia literara", Fondata in 1840, la Iasi, Str. V. Pogor nr. 4, 6600 - Iasi, România
Tel.: 032/145760, Fax: 032/213210

16.12.2002 

Serie noua:
Editori: Muzeul Literaturii Romane Iasi si Societatea Culturala "Junimea'90" Iasi în colaborare cu Ministerul Culturii si Uniunea Scriitorilor din Romania.

Echipa de conducere: Director onorific: Alexandru Zub, Director: Lucian Vasiliu, Redactor sef: Stefan Oprea, Redactori: Carmelia Leonte, Olga Rusu, Colegiul redactional: Florin Cantec, Paul Miron (Germania), Liviu Papuc, Constantin-Liviu Rusu , Corneliu Stefanache, Mihai Ursachi, Matei Visniec (Franta).

Biografie: Fondata in 1840, la Iasi, de Mihail Kogalniceanu. Apar doar trei numere (martie-iunie 1840) adunate, apoi, în volum (editia I - 1840, editia a II-a - 1859). Programul ei, stabilit in Introductia semnata de redactorul raspunzator M. Kogalniceanu, preciza ca va evita politica si se va ocupa numai de literatura scrisa de romanii de pretutindeni, care trebuie "sa aiba o limba si o literatura comuna pentru toti".

Colaboratori apropiati: Vasile Alecsandri, C. Negruzzi, Al. Russo, Gr.Alexandrescu, Al. Donici, C. Stamati, I. Voinescu II s.a.

Seria noua a revistei a fost inaugurata în noiembrie 1990, din initiativa unor scriitori ieseni tineri, in frunte cu poetul
Lucian Vasiliu, preluand numele si traditia celei fondate in 1840 de Mihail Kogalniceanu. Structurata pe trei capitole: Istoria restaurarii, restaurarea istoriei; Junimea de ieri, Junimea de azi; Arca lui Noe, revista are ca program prioritar reevaluarea marilor probleme de istorie literara si culturala, în general, publicarea de documente literare, multe din patrimonul Muzeului Literaturii Române Iasi, si a cercetarilor de specialitate (muzeologie), precum si promovarea tinerelor talente din domeniul beletristicii si criticii literare.

Revista are un nucleu constant de colaboratori: Al.Zub, Constantin Ciopraga, Al.Husar, Gavril Istrate, Mihai Cimpoi, Dumitru Irimia, Elvira Sorohan, Petru Ursache, Florin Faifer, Ioan Opris, Mircea Colosenco, Simion Bogdănescu, Liviu Papuc, Codrin Liviu Cutitaru, cărora li se alatură, la fiecare număr, scriitori, critici, cercetători tineri, universitari din tară si din străinatate, membrii ai cenaclurilor literare s.a.

Programată a avea aparitie trimestrială, revista nu a putut aparea, în primii ani, cu regularitate. În 1990 a aparut un singur numar (1), în anul 1991 - un numar dublu (2-3), in 1992 - trei numere (4-5 si 6). Începand cu anul 1993, apare regulat, cu patru numere anual.

Sistemul de difuzare: prin SC RODIPET SA - abonamente, prin librarii si, de asemenea, prin obiectivele Muzeului Literaturii Române din orasul si judetul Iasi.

Pretul de vanzare: 3000 lei

Pretul unui abonament:
În tară: 12.000 lei anual, plus taxele postale.
În strainatate: 20 $

Abonamentele se pot face direct prin Muzeul Literaturii Romane Iasi sau prin SC RODIPET SA (pozitia in catalog 7176).
                  

Director: Prof. Lucian Vasiliu
Redactor sef: Prof. Stefan Oprea

Înapoi la început de pagină

Dionysos Logo