fingerr1

VASILE PROCA

IBild_Proca_Vasile s-a pierdut anul când s-a născut în localitatea Curături, judetul Iasi: după mama sa si alte rude, s-a născut pe 25 decembrie 1949 iar după tatăl său, care i-a si pus numele Vasile, "trebuia" să vadă lumina zilei de Anul Nou, adică pe 2 ianuarie 1950; după primăria comunei Ciurea, care i-a eliberat certificatul de nastere doi ani mai târziu, data nasterii a rămas eronat 2 ianuarie 1949.

Primele poezii le publică în revista Licăriri a Liceului "Al. I. Cuza" din Iasi, în 1967 datorată profe- soarei Elena Străchinaru.

Debut în presa literară: este publicat în revista Convorbiri literare de criticul Daniel Dumitru, cel care, de-a lungul anilor, îi va fi un adevărat profesor de poezie. Frecventează Cenaclul Junimea din Iasi. Colaborează la cele mai importante reviste din tară.

Debutează editorial cu Ruperea ritmurilor, editura Junimea, în 1987, volum drastic hăcuit de cenzura de atunci. În 1989 i se face "pierdut", la aceeasi editură, volumul Poeme autoscopice.

Alte aparitii editoriale: Ambigua, poeme, editura Moldova, Iasi, 1992; Cerul pe pământ, poeme, editura Timpul, Iasi, 1989; Abatorul îngerilor, poeme, editura Cogito, OPrada_din_rairadea, 1998; Prada din rai, poeme, editura Axa, Botosani, 2000.

A apărut în antologii de poezie din tară si străinătate. Este prezent cu texte în emisiuni literare la Radio Iasi. Tradus în limbile franceză, rusă, italiană, engleză, spaniolă.

Premii literare: Premiul de poezie al Asociatiei Scriitorilor din Iasi pe anul 1998 pentru volumele Cerul pe pământ si Abatorul îngerilor; Premiul Salonului International de Carte de la Oradea pe anul 1999 pentru volumul Cerul pe pământ; Premiul "Ion Iuga" pentru poezie la Festivalul International de Poezie de la Sighetul Marmatiei pe anul 2000 pentru volumul Prada din rai.

Este redactor la revista de cultură poetică Poezia din Iasi si membru al Uniunii Scriitorilor din România.